vrijdag 3 april 2009

Het begin...

Waarom wil je fietsen met je kinderen?
Een belangrijke vraag die je keuzes en het succes van het fietsen met je kinderen in belangrijke mate bepaald. Ga je fietsen omdat je zelf een prestatie neer wilt zetten en hoop je dat je kinderen het leuk vinden of ga je fietsen omdat je denkt dat het leuk is voor je kinderen?

Enkele reden waarom je wilt fietsen met je kinderen:
· Het is leuk om samen met je kinderen de wereld te ontdekken.
· Je bent lekker buiten bezig met je kinderen.
· Je beleeft op de fiets het landschap intensief.
· Je wilt je kinderen sportief opvoeden.

Fietsen met je kind
Kinderen zijn flexibel. Ze hoeven niet altijd het middelpunt van je activiteiten te zijn. Je mag best van ze verlangen dat ze zich aanpassen en rekening houden met jou of anderen. Aan de andere kant brengen kinderen ook beperkingen met zich mee zeker als ze nog klein zijn: ze willen op tijd eten, ze slapen nog vaak, en ze willen zelf ook bewegen en niet alleen maar zitten. Daarnaast is het natuurlijk de vraag of ze het wel leuk vinden?

De eerste stap is om de gewoonten en gebruiken die je had voor dat er kinderen waren, los te laten. Begin blanco. Bedenk wat je zelf leuk vindt aan een fiets tocht. Ga ook na wat je kinderen willen en leuk vinden. Dit kan uiteraard verschillen met wat je zelf wilt. Pas hierop je plan aan.

Wat een kind wil
Baby's en peuters willen op tijd eten en drinken en een schone luier die prettig zit. Ze willen het liefst bij papa en mama zijn, wat rommelen met takjes, steentjes en zand, graag het een en ander in hun mond steken. Ze willen op schoot zitten, dat je liedjes voor ze zingt en grapjes met ze maakt. Ze willen vooral veel ontdekken.
Zijn ze wat ouder, dan willen ze vriendjes maken. In het gras rollen, een hut bouwen, kuilen graven, konijnen zoeken, kevers in een potje stoppen. Ze willen spelen, bewegen en rennen. En zeker niet de hele dag stil in een zitje of fietskar zitten omdat er persé een bepaalde afstand moet worden overbrugd.
Nog wat ouder willen ze (meestal) zelf fietsen, op een eigen fiets of op een aanhangfiets. En weer wat ouder willen ze echte tochten fietsen, misschien wel ver weg. Of mogelijk willen ze helemaal niet fietsen, geven ze de voorkeur aan een disco en een terrasje aan een of andere zonkust.
Maak keuzes
Kijk naar wat jij (jullie) zelf wilt. En kijk naar wat de kinderen willen. Kijk vervolgens naar de elkaar uitsluitende wensen en maak keuzes. De meeste fietstochten met kinderen die op een teleurstelling uitlopen, zijn een gevolg van het niet maken van keuzes. Je zegt dat het je niet uitmaakt hoever je komt, maar ergens in je achterhoofd brandt toch het verlangen om die ene plaats, of die bepaalde afstand, te halen. Vooraf hierover na denken voorkomt teleurstellingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten